LIPANY: Mesto dostalo na realizáciu ďalších protipovodňových opatrení 90.000 eur

26.04.2011 Sabinov

Lipany 26. apríla (TASR) – Mesto Lipany bude pokračovať v realizácii protipovodňových opatrení, ktorých cieľom je zadržiavanie vody v krajine. V rámci pilotného projektu, ktorý sa realizoval od januára do marca tohto roka, vybudovali dlhodobo nezamestnaní v lesných porastoch a na svahoch prírodné hrádzky, zdrže a medze na zadržanie zhruba 5600 kubíkov vody.
Primátor Lipian Eduard Vokál verí, že opatrenia, ktoré sa im podarilo zrealizovať v posledných rokoch, spolu s tými novými eliminujú riziko záplav na minimum. Práce v rámci tohto projektu však nebudú vykonávať nezamestnaní na základe dohody s mestom, ale firma. Podľa primátora ide už o náročnejšie zábrany, ktoré majú zachytiť omnoho väčšie objemy vody, čo si vyžaduje aj lepšie vybavenie technikou a skúsenejších pracovníkov.
"Vyhlásili sme verejnú súťaž na dodávateľa prác, do ktorej sa prihlásila len jedna spoločnosť a do 28. apríla musíme s výsledkom oboznámiť Úrad vlády SR. Predpokladám, že s prácami, ktoré by mali trvať približne pol roka, sa začne v júni," uviedol dnes pre TASR Vokál. Na tento projekt získali od vlády 90.000 eur a konečným výsledkom by malo byť zadržanie približne 30.000 kubíkov vody na mieste, kde zrážky spadnú.
Mesto v predchádzajúcich rokoch vďaka eurofondom realizovalo niekoľko protipovodňových opatrení. Jedným z nich je suchý polder s plochou 2,5 hektára a tri jazerá, ktoré v prípade zvýšenej hladiny Lipianskeho potoka vedia zadržať prívalovú vlnu a regulovať množstvo vody tak, aby to koryto vedelo zvládnuť.
"Medzi ústím potoka a poldrom je však problém, ktorý musíme v najbližšom čase vyriešiť v spolupráci s povodím. Regulácia potoka na tomto úseku má asi 50 rokov a potrebuje opravu, prípadne iný spôsob zabezpečenia. Súťaž na spracovateľa projektovej dokumentácie už prebehla," uviedol Vokál.
Primátor konštatoval, že sa od začiatku snažia, aby všetky opatrenia, ktoré v meste a jeho okolí uskutočnili, prípadne budú realizovať, na seba nadväzovali. V konečnom dôsledku majú tvoriť súbor opatrení na ochranu súkromného i obecného majetku pred záplavami. Tie podľa Vokála od roku 1998 narobili škody za viac 3,8 milióna eur.  
 

Vyberte región